Психологічні аспекти ставлення жінки до материнства.

Автор(и)

  • В. Ю. Кухлій Донецький національний медичний університет МОЗ України
  • В. М. Гусєв Донецький національний медичний університет МОЗ України

Анотація

Проблема материнства в останній час набуває дедалі більш міждисциплінарного характеру, стаючи важливим предметом дослідження не тільки в науках традиційно маючих до неї безпосереднє відношення (медицина, фізіологія, біологія поведінки), але і в гуманітарних науках, таких як історія, культурологія, соціологія, психологія. В Україні демографічні тенденції набувають тривожного характеру. Для сучасної демографічної ситуації характерне поступове старіння населення України. Внаслідок постійного зниження народжуваності впродовж останнього століття чисельність дітей знизилася з приблизно 40% на початку XX століття до 15% на початку XXI-го. Зростає кількість населення старшого за 60 років – від 3-4% на початку XX ст. до 21% на початку XXI ст. Тільки упродовж січня–листопада 2018 р. чисельність населення зменшилася на 208,8 тис. осіб. Майже половина шлюбів закінчуються розлученням.

Біографії авторів

В. Ю. Кухлій, Донецький національний медичний університет МОЗ України

студент 6 курсу медичного факультету №1

В. М. Гусєв, Донецький національний медичний університет МОЗ України

кандидат медичних наук, доцент

Посилання

Вишньовський В. В. Формування психологічної готовності жінки до материнства. Збірник тез доповідей Ⅴ Міжнародної науковотехнічної конференції молодих учених та студентів «Актуальні задачі сучасних технологій», 17-18 листопада 2016 року. Т.: ТНТУ, 2016. Том Ⅱ. С. 301–302

Мещерякова С. Психологическая готовность к материнству. Вопр. психологии. 2000. № 5. С. 18-27.

Мухіна В. С. Психологічні проблеми материнства // Перинатальна психологія та психотерапія. Зб. Матеріалів конференції з перинатальної психології. М., 2011. 165с.

НАСЕЛЕННЯ УКРАЇНИ. Імперативи демографічного старіння. К.: ВД «АДЕФУкраїна», 2014. 288 с.

Немов Р. С. Загальна психологія. У 3-х т. Загальна психологія: Підручник. М.: Юрайт, 2012. 2472 c.

Філіппова Г. Г. Психологія материнства: Навчальний посібник. М.: Изд-во Інституту Психотерапії, 2010. 240 с.

Яковенко Т. В. Особливості сучасної демографічної кризи в Україні Вісник Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна. 2014. № 1122. С. 77-83.

##submission.downloads##