Роль самооцінки у підтриманні психологічного здоров’я особистості.

Автор(и)

  • І. М. Гресько Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Для кожної людини здоров’я є однією з головних цінностей в житті, адже як зазначав ще Сократ «Здоров’я – не все, але все без здоров’я – ніщо». На сучасному етапі розвитку суспільства здоров’я прийнято характеризувати як стан повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороби чи недуги. Завдяки процесам глобалізації ми знаємо про доволі велику кількість досліджень та відкриттів науковців в сфері здоров’язбережувальних технологій, методів лікування або профілактики захворювань. Однак досить загадковим аспектом здоров’я людини, та не менш важливим, залишається психологічне здоров’я особистості і способи його підтримання. Так, до показників психологічного здоров’я відносять чимало компонентів і кожний психологічний напрям виділяє власні, при цьому досить мало уваги приділено самооцінці, яка на протязі останніх десятиліть набула особливої популярності і її можна вважати показником цілісності та збалансованості особистості.

Біографія автора

І. М. Гресько, Донецький національний університет імені Василя Стуса

аспірант спеціальності «Психологія»

Посилання

Галецька І. І. Критерії психологічного здоров’я. Вісник Львівського університету. Філософські науки. № 10. 2007. C. 317–328.

Дядюкіна Є. В. Самооцінка як міждисциплінарне поняття. Науковий вісник Донбасу. 2011. № 1. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/jpdf/nvd_2011_1_21.pdf

Козерук Ю. В., Євсейчик Я. О. Самооцінка як фактор становлення особистості студента. Підготовка фахівців у системі професійної освіти. Вісник Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т. Г. Шевченка. № 124. 2015. С. 163–165.

Попович І. С. Самооцінка – стрижневий компонент соціальних очікувань особистості. Актуальні питання сучасної педагогіки та психології : наукові дискусії : матеріали міжнар. наук.-практ. конф. (м. Львів, 26–27 верес. 2014 р.). Львів: ГО «Львівська педагогічна спільнота». 2014. С. 55–58.

Титаренко Т. М. Психологічне здоров’я особистості: засоби самодопомоги в умовах тривалої: монографія. Національна академія педагогічних наук України, Інститут соціальної та політичної психології. Кропивницький : Імекс–ЛТД. 2018. 160 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-20