Внутрішні та зовнішні чинники збереження психологічного здоров’я.

Автор(и)

  • Н. Ю. Волянюк Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського
  • Г. В. Ложкін Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського

Анотація

Здоров’я як складний, системний феномен, окрім медичного, розглядається на різних рівнях: філософському, соціальному, психологічному, професійному та ін. Це пов’язано, перш за все, з сутністю людини як біологічного індивіда та соціального суб’єкта. Психологічний ракурс розгляду здоров’я зумовлений тим, що хвороба може бути викликана безліччю факторів: біологічного (генетика, віруси, травми), психологічного (поведінка, переживання, вплив) та соціального (сім’я, конфлікти, професійна сфера, соціальне оточення) походження [3]. Зростання вагомості психологічних чинників у виникненні та перебігу хвороби зумовлює специфічність поняття «психологічне здоров’я». Воно пов’язане з виявленням і проявом різних детермінант, що корелюють як і з хворобою, так її лікуванням. У психологічній літературі виділяють кілька таких поведінкових детермінант, які впливають на здоров’я і хворобу.

Біографії авторів

Н. Ю. Волянюк, Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського

доктор психологічних наук, професор

Г. В. Ложкін, Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського

доктор психологічних наук, професор

Посилання

Волянюк Н. Ю. Психологічний вік тренера-викладача в особистісному вимірі / Н. Ю. Волянюк, Г. В. Ложкін // Соціальна психологія. – № 5 (7). – 2004. – С. 130-140.

Зараковский Г. М. Качество жихни населения России: Психологические составляющие. – М.: Смысл, 2009 – 319 с.

Ложкин Г. В. Психологические факторы качества жизни людей / Г. В. Ложкин, Н.Ю. Волянюк // Науковий часопис НПУ им. М. П. Драгоманова, 2005. – сер. 12., вып. 6 (30), ч. II. – С. 5 -8.

Психология здоровья: Учебник для вузов / под.ред. Г. С. Никифорова. – СПб.: Питер, 2003 – 607 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-20