Брехливість як форма прояву девіантної поведінки особистості: проблема детермінації.

Автор(и)

  • К. М. Васюк Донецький національний університет імені Василя Стуса

Анотація

Проблема вродженої або соціальної детермінації різних поведінкових проявів і рис особистості майже завжди постає, коли справа стосується корекційної або діагностичної роботи. І не завжди на це питання можна однозначно відповісти. У сфері комунікацій також безліч проблемних областей, які дотепер досить спірні у питанні детермінант. Однією з таких є брехливість.

Метою нашого теоретичного аналізу є визначення, якими саме чинниками, вродженими чи набутими, обумовлений розвиток брехливості в структурі особистісних рис.

Біографія автора

К. М. Васюк, Донецький національний університет імені Василя Стуса

кандидат психологічних наук, доцент

Посилання

Боярин Л.В. Соціально-психологічні особливості ціннісних орієнтацій особистості в аспекті прояву. Теоретичні і прикладні проблеми психології. 2017. Вип. 2. С. 36-44.

Вихман А.А. Лживость в структуре интегральной индивидуальности. автореф.к.психол.н., Пермь. 2011. 26 с.

Колісник О.Л. Гендерні розбіжності у прояві брехливості: кореляційний аналіз та його результати [Електронний ресурс]. Вісник Національної академії Державної прикордонної служби України. 2012. Вип. 1. Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vnadps_2012_1_34

Костенко М. Взаємозв'язок брехливості з психофізіологічними, психологічними та соціально-психологічними характеристиками особистості. Вісник Академії управління МВС. 2010. №4 (16). С. 237- 244.

Майорчак Н. М. Причини виникнення та формування людської брехливості у віковій психології. Science ansd Education a New Dimension. Pedagogy and Psycology, II (15), Issue; 30. 2014. С. 110– 113.

Топоркова І.В. Взаємозв’язки структурно-функціональних складових брехливості з особистісними рисами у жінок – злочинниць та жінок з умовно-нормативною поведінкою. Психологічний часопис. 2018. №6. С. 198-212. Режим доступуhttp://nbuv.gov.ua/UJRN/psch_2018_6_16

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-20