Репродуктивна поведінка та гендерна ідентичність: нові виміри сьогодення.

Автор(и)

  • В. М. Астахов Донецький національний медичний університет МОЗ України

Анотація

Системна криза відтворення населення, результатом якої є депопуляція, сьогодні має місце як в Україні, так і в багатьох країнах світу. Особливістю сучасної кризи є системність, оскільки серед її складових спостерігається не тільки зниження народжуваності, погіршення загального і репродуктивного здоров'я населення (в першу чергу жіночого), збільшення перинатальних ускладнень та втрат і т.п., а також зміна репродуктивних установок і репродуктивної поведінки, уявлень про сім'ю та шлюб, гендерна трансформація.

Актуальність зусиль, спрямованих на підвищення народжуваності, спонукає до вирішення широкого кола проблем, пов’язаних з дослідженням закономірностей репродуктивної поведінки, що є неможливим без методологічного обґрунтування шляхів і методів управління процесом відтворення населення для якнайшвидшого подолання негативних тенденцій демографічного розвитку країни.

Біографія автора

В. М. Астахов, Донецький національний медичний університет МОЗ України

доктор медичних наук, професор

Посилання

Астахов В. М., Бацилєва О. В. Статеве виховання та підготовка до шлюбу як шлях до формування адекватної репродуктивної поведінки. Неонатологія, хірургія та перинатальна медицина. 2012. Т. ІІ, № 4(6). С. 7-14.

Бацилєва О. В. Психологія репродуктивого здоров’я: медикопсихологічні та соціальні аспекти. Донецьк: Донбас. 2011. 236 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-11-20